Veelgestelde vragen over de heupprothese
Vragen over het plaatsen van een totale heupprothese? Hier vindt u de antwoorden.
Veel gestelde vragen over het plaatsen van een heupprothese
Krijgt u een nieuwe heup, of denkt u daarover na? Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het plaatsen van een totale heupprothese of kunstheup ter vervanging van een heupgewricht dat is aangetast door artrose.
Bij het plaatsen van een totale heupprothese wordt uw heupgewricht vervangen. Daarbij wordt de heupkop vervangen door een nieuwe heupkop van keramisch materiaal. De heupkom wordt vervangen door een kunststof kommetje. Heeft u vragen over de ingreep, of een heupprothese iets voor u is en wat u ervan mag verwachten? Hieronder vindt u alvast wat antwoorden. Kijkt u ook op deze pagina over leefstijladvies bij artrose van de heup en deze pagina over de operatie waarbij de heupprothese wordt geplaatst.
Heup
Uw specialisten
W. Hemert, van
Orthopedisch chirurg
Orthopedie
Heerlen, Sittard-Geleen
W. Beertema
Orthopedisch chirurg
Orthopedie
Heerlen, Sittard-Geleen
Veelstelde vragen over het plaatsen van een totale heupprothese
Wanneer ben ik toe aan een heupprothese?
In principe bent u toe aan een heupprothese als leefstijlveranderingen, medicatie en behandelingen bij de fysiotherapeut, diëtist, psycholoog of ergotherapeut geen verdere vooruitzichten bieden en de kwaliteit van uw leven door de slijtage ingrijpend verandert. In samenspraak met uw orthopeed kunt u kiezen voor deze operatieve ingreep.
Waarom wordt er een heupprothese geplaatst?
De uiteindelijke doelstelling van een heupprothese is enerzijds om de pijn te verhelpen en anderzijds om uw dagelijkse activiteiten weer te kunnen hervatten. De keuze voor een heupprothese wordt gemaakt wanneer u onvoldoende resultaat bereikt met de bovengenoemde conservatieve behandelingen.
Wat kan ik na een heupprothese wel en niet?
Na een heupprothese kunt u uw dagelijkse activiteiten weer hervatten. Denk hierbij aan wandelen, fietsen en lichte vormen van sport. Wij raden af om met een heupprothese volledig door te hurken of diep te bukken. Daarnaast zijn sporten als hardlopen, skiën en zwaar lichamelijke inspanningen niet aan te raden. Dit mede in verband met de levensduur van de prothese.
Hoe lang gaat een heupprothese mee?
Gemiddeld genomen is de levensduur van de prothese tussen de tien en vijftien jaar. Dit is ook afhankelijk van de activiteiten die u met deze prothese doet. Hoe zwaarder de prothese wordt belast, hoe korter de levensduur ervan.
Hoe lang duurt de revalidatie na het plaatsen van een totale heupprothese?
De revalidatie na een totale heupprothese duurt ongeveer drie maanden. Daarbij moet u in de eerste zes weken na de operatie met krukken lopen. Na zes weken bent u in staat om kleine afstanden in en rondom het huis zonder te krukken te lopen. Werkhervatting gebeurt in samenspraak met uw orthopeed en/of bedrijfsarts.
Hoe risicovol is de operatie?
Net als iedere andere ingreep, groot of klein, brengt iedere operatie risico’s met zich mee. Mocht u geopereerd worden dan bespreken wij deze complicaties met u. Op deze pagina vindt u meer informatie over voorkomende complicaties.