Trigger finger

Hier vindt u meer informatie over de behandeling van een trigger finger.

Wat is een trigger finger?

Hapert uw vinger? Heeft u pijnklachten aan uw hand? Dan heeft u waarschijnlijk een trigger finger en is een operatie misschien nodig. 

Een trigger finger is een aandoening van de pees in zijn peesschede in de hand en vingers. Deze irritatie leidt tot lokale zwelling en ontsteking van de pees en/of peesschedevernauwing. De aandoening belemmert het normale, soepele glijden van de buigpees tijdens het buigen en strekken van de vinger of duim. Aanvankelijk kan de pees met enige moeite nog wel langs de plaats van irritatie getrokken worden, maar dit is dan meestal erg pijnlijk. In sommige gevallen blijft de vinger of duim haken, wat een ’trigger’ wordt genoemd en vaak erg pijnlijk is.

Wat is de oorzaak van een trigger finger?

Een trigger finger begint vaak met pijn of een vervelend gevoel aan de basis van de vinger of duim. In de meeste gevallen staat de pijn op de voorgrond, met af en toe het blijven haken van de vinger of duim. De oorzaak van een trigger finger is niet altijd duidelijk. De aandoening ontstaat soms na een zware inspanning of door abnormaal gebruik van de hand.

Trigger finger

Uw specialisten

Dr. S.K. Samijo

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Schouder, Elleboog, Pols en Hand

R.P. Walbeehm

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Schouder, Elleboog, Pols en Hand

Meer informatie over een trigger finger

Wanneer kan de behandeling van een trigger finger nuttig zijn?
Het doel van de behandeling van een trigger finger is ervoor te zorgen dat de pees niet langer blijft haken en dat u de vinger of duim weer volledig kan bewegen zonder pijn. De irritatie van de pees moet verminderd worden om de pees weer soepel heen en weer te kunnen bewegen in de peesschede.

Het slikken van ontstekingsremmende medicijnen of het lokaal injecteren hiervan in de peesschede, kan de zwelling en pijn verminderen en de klachten doen verminderen. Mochten er pijnlijke slotklachten blijven bestaan, dan is een operatie aangewezen.

Hoe verloopt het eerste consult over uw trigger finger?
Wanneer u op het spreekuur komt om uw klachten te bespreken, vult u eerst een vragenlijst in. Daarna heeft u met de orthopeed een gesprek over uw klachten en onderzoekt de specialist uw hand om de precieze oorzaak ervan te achterhalen. Tijdens het bezoek aan het ziekenhuis worden soms röntgenfoto’s gemaakt. Samen met u worden de foto’s vervolgens bekeken en krijgt u uitleg. Vaak bespreekt de dokter dan ook al een mogelijke behandeling van de trigger finger met u.

Hoewel het al duidelijk kan zijn dat een operatie nodig zal zijn, worden ook alternatieve mogelijkheden besproken. Soms is de dokter niet overtuigd van de diagnose en volgt er mogelijk extra onderzoek. Dit wordt dan met u besproken.

De operatie van een trigger finger
De operatie van een trigger finger wordt poliklinisch uitgevoerd, onder plaatselijke verdoving. Er wordt een kleine huidsnede gemaakt, waarna de peesschede wordt geopend. Hierdoor komt de pees vrij te liggen en blijft de vinger of duim direct na de operatie al niet langer haken. De vicieuze cirkel van ontsteking, zwelling, haken en opnieuw ontsteken wordt dan doorbroken. De huid wordt met hechtingen gesloten. Daarna volgt een drukverband. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten.
Na de operatie van uw trigger finger
Hieronder vindt u meer informatie over het verloop na de operatie van de trigger finger.

Ontslag uit het ziekenhuis

In overleg met de arts, mag u direct na de operatie naar huis. Van de arts krijgt u een recept voor pijnstilling.

Vervoer naar huis

Voor vervoer naar huis dient u zelf te zorgen. Als u daar problemen bij ondervindt, kunt u de afdelingssecretaresse of de verpleegkundigen vragen dit voor u te regelen. Bij de ingang van het ziekenhuis kunt u een rolstoel krijgen voor het vervoer van de afdeling naar de auto. Bent u aangewezen op het openbaar vervoer, dan kunt u bij uw ontslag aan uw arts een machtiging vragen voor taxivervoer. Dit geldt ook wanneer u vervoer nodig heeft voor uw deelname aan de ‘kniegroep’ (zie volgende paragraaf). Informeer bij uw verzekering naar een eventuele eigen bijdrage en/of het voorschieten van de vervoerskosten.

Revalidatie

Het is van groot belang om direct na de operatie te beginnen met het oefenen van uw vinger. Volledig strekken en buigen van de vinger of duim voorkomt verklevingen, die op termijn bewegingsbeperkingen en resterende pijn kunnen veroorzaken. Belangrijk is om passief te oefenen. Daarmee bedoelen we dat u geen kracht zet, maar met de andere hand de vinger voorzichtig volledig strekt en buigt. U krijgt hiervoor instructies na de operatie.

Douchen na de operatie is toegestaan, mits u ervoor zorgt de wond niet nat wordt gedurende de eerste weken. Wij adviseren u om niet te baden of zwemmen tot aan de volledige genezing van de wond.

Vervoer naar huis

Voor vervoer naar huis dient u zelf te zorgen. Als u daar problemen bij ondervindt, kunt u de afdelingssecretaresse of de verpleegkundigen vragen dit voor u te regelen. Bij de ingang van het ziekenhuis kunt u een rolstoel krijgen voor het vervoer van de afdeling naar de auto.

Risico’s en complicaties bij een operatie van een trigger finger
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Hoewel de kans bij deze ingreep gering is, bestaan er risico’s op complicaties. De belangrijkste complicaties die kunnen voorkomen na de operatie van een trigger finger zijn:

  • Nabloeding
  • Wondinfectie – wanneer er een ontsteking ontstaat na de operatie spreken we van een wondinfectie. Een infectie vraagt een behandeling met antibiotica, rust en nauwkeurige wondverzorging.
  • Restklachten na de operatie – in de meeste gevallen zal de operatie de klachten verhelpen. In sommige gevallen is de operatie echter minder effectief en kunnen er ook na de operatie klachten blijven bestaan.
Wachttijden voor een trigger finger operatie
Wilt u weten hoe snel een trigger finger operatie gemiddeld ingepland kan worden? Kijkt u dan op deze pagina.

 

Alles op een rijtje

Bewerken
Duur van de operatie: 10 minuten
Verdoving: Lokale verdoving
Opname in het ziekenhuis: Poliklinisch
Pijnbestrijding achteraf: Paracetamol
Hechtingen: Worden één week na de operatie verwijderd.
Verband: Mag u zelf na 3 dagen verwijderen.
Tips: Vergeet niet uw hand te oefenen.

 

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak