Rotator cuff herstel

Hier vindt u meer informatie over het herstel van een rotator cuff scheur.

Rotator cuff scheur

Zijn er pezen in uw schouder beschadigd of gescheurd? Kunt u uw arm niet meer goed optillen? Heeft u pijn in de schouder? Als u met fysiotherapie onvoldoende bereikt en er sprake is van een rotator cuff scheur in de schouder, is een operatie misschien nodig.

Wat is een rotator cuff ruptuur?

De rotator cuff (rotatoren manchet) bestaat uit de vier dieper liggende schouderspieren, waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop zitten. Deze spieren zijn belangrijk voor bewegingen (met name voor rotaties van de bovenarm), maar ook voor de stabilisatie van de schouderkop in de ondiepe kleine schouderkom. Als valt, kan er een acute scheur in één of meerdere pezen van de rotator cuff ontstaan. Dit kan het geval zijn, als u na een val een bloeduitstorting rond de schouder, blijvende schouderpijn, of eventueel krachtvermindering opmerkt. Ook komt dit wel bij ouderen voor, na een schouderluxatie (schouder uit de kom). Een snelle diagnostiek en behandeling zijn dan aangewezen.
Chronische (langer bestaande) scheuren geven meestal een sluipend begin van de klachten, aanvankelijk aangeduid als een slijmbeursontsteking. Dergelijke rupturen ontstaan meestal pas als u ouder bent dan 50 – 60 jaar. Oorzaken kunnen zijn:

  • een val
  • langdurig bestaande impingementklachten
  • herhaaldelijke overbelasting
  • ouderdom (degeneratie).

Vaak is er een combinatie van factoren.

Rotator cuff

Welke klachten heeft u bij een scheur van de rotator cuff?

De klachten passend bij een scheur in deze pezen lijken sterk op zogenaamde impingementklachten (waarbij de pezen van de schouder chronisch ingeklemd raken tussen het dak van de schouder en de bovenarm), doordat er een verstoring van het bewegingspatroon optreedt. De klachten bestaan uit pijn die u ‘s-nachts uit de slaap kan houden en die verergert bij bewegen (met name heffen) van de arm. Draaien van de arm in zijwaarts geheven stand (90 graden abductie) geeft pijn. Vaak is er uitstraling naar de nek, de bovenarm of de hand en zijn er tintelingen in de hand. Bovenhoofdse werkzaamheden verergeren de klachten. De pijn wordt met name ervaren in de bovenarm. Bij een grote scheur is er tevens krachtverlies.

Schouder

Uw specialisten

Dr. S.K. Samijo

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Schouder, Elleboog, Pols en Hand

R.P. Walbeehm

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Schouder, Elleboog, Pols en Hand

Meer informatie over het rotator cuff herstel

Wanneer is herstel van de rotator cuff nuttig?

Als er een scheur is ontstaan in pees, spier én gewrichtskapsel, wordt dit een cuff ruptuur genoemd. Een behandeling met pijnstillers, fysiotherapie en een injectie met ontstekingsremmers verminderen vaak de klachten. Heeft dit geen effect en blijft er krachtverlies bestaan? Dan adviseren we om een operatie uit te voeren. Tijdens de operatie wordt de cuff hersteld. Na de operatie is een uitgebreide nabehandeling nodig om het functioneren van de schouder te herstellen.

Hoe verloopt het eerste consult over uw schouderklachten?

Wanneer u op het orthopediespreekuur komt om uw schouderklachten te bespreken, onderzoekt de orthopeed u om de precieze oorzaak van uw klachten te achterhalen. U vult daarbij een vragenlijst in. Daarna heeft u met de specialist een gesprek over uw klachtenpatroon en zal deze uw schouder onderzoeken.

Tijdens het bezoek worden meestal röntgenfoto’s en een echo gemaakt, soms zijn deze al gemaakt door de huisarts. Samen met u worden dan de foto’s bekeken en wordt daarover uitleg gegeven. Vaak bespreekt de dokter ook al de behandeling met u. Voor de precieze behandeling is echter vaak ook een MRI-scan nodig. Deze wordt op afspraak gemaakt.

Hoewel het al duidelijk kan zijn dat er een operatie gaat volgen, worden ook alternatieve mogelijkheden besproken. Soms is de dokter niet overtuigd van de diagnose en volgt er mogelijk extra onderzoek. Dit wordt dan met u besproken.

Hoe bereidt u zich voor op de ingreep?

Voor deze ingreep zijn geen specifieke maatregelen noodzakelijk. Wel kan het handig zijn uw fysiotherapeut te informeren. Informeer ook eventueel uw werkgever over een aanstaand verzuim.

De operatie voor het herstel van de rotator cuff

Bij veel patiënten kan de operatie voor het herstellen van de rotator cuff worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De pees of pezen van de schouder worden dan tijdens een kijkoperatie gehecht. Dit kan via vier of vijf kleine steekgaatjes. De operatie vindt plaats in dagbehandeling en direct na de operatie en de instructie van de fysiotherapeut, kan u het ziekenhuis verlaten.

Na de operatie

Hieronder vindt u meer informatie over het verloop na de operatie.

Na de operatie dient u de schouder de eerste 6 weken rust geven door uw arm te dragen in een draagdoek. De wondjes zijn gehecht met hechtingen. Deze worden poliklinisch verwijderd.

De revalidatie duurt doorgaans relatief lang: 4 tot 6 maanden

Vervoer naar huis

Voor vervoer naar huis dient u zelf te zorgen. Als u daar problemen bij ondervindt, kunt u de afdelingssecretaresse of de verpleegkundigen vragen dit voor u te regelen. Bij de ingang van het ziekenhuis kunt u een rolstoel krijgen voor het vervoer van de afdeling naar de auto. Bent u aangewezen op het openbaar vervoer, dan kunt u bij uw ontslag aan uw arts een machtiging vragen voor taxivervoer. Dit geldt ook wanneer u vervoer nodig heeft voor uw deelname aan de ‘kniegroep’ (zie volgende paragraaf). Informeer bij uw verzekering naar een eventuele eigen bijdrage en/of het voorschieten van de vervoerskosten.

Revalidatie

Op aanwijzing van de arts en de fysiotherapeut start u zo snel mogelijk met revalidatie. Om de genezing vlot te laten verlopen, kunt u mogelijk pas na enkele weken hiermee starten. U wordt erover geïnformeerd door de arts.

 

Risico’s en complicaties bij een rotator cuff herstel

Een arthroscopische rotator cuff herstelingreep is een vrij veel voorkomende operatie met weinig risico’s en er treden zelden complicaties op.Toch dient u rekening te houden met een aantal zaken.

Soms kande schouder gedurende enkele maanden stijf blijven en pijn blijven doen. Mogelijk heeft zich dan littekenweefsel gevormd in het gewricht. Door middel van oefentherapie kan de beweeglijkheid van het gewricht weer herstellen.

Complicaties

Wanneer u ongerust bent, of wanneer u een of meerdere van onderstaande symptomen krijgt, neem dan contact met ons op.

  • Nabloeding: wanneer u door het drukverband vers bloed ziet komen.
  • Infectie van de wond.
  • Hoge koorts (enige dagen lichte temperatuurverhoging kan normaal zijn)
  • Continu hevige warmte of roodheid rondom de schouder.
  • Sterk toenemende pijn.
  • Plotseling ontstane kortademigheid en/of pijn op de borst.

Nota bene:

Een lichte toename van pijn/zwelling en/of warmte na oefenen is normaal.
Het herstel van de pezen is afhankelijk van de kwaliteit van de weefsels. Hier heeft de chirurgische behandeling geen invloed op.

Wachttijden voor een rotator cuff hersteloperatie

Wilt u weten hoe snel een arthroscopische rotator cuff hersteloperatie gemiddeld ingepland kan worden? Kijkt u dan op deze pagina.

 

Alles op een rijtje

[Relevante informatie aanleveren voor tabel]

Duur van de operatie:2 uur
Verdoving:Lokale verdoving
Opname in het ziekenhuis:Dagopname
Pijnbestrijding achteraf:Paracetamol
Hechtingen:Worden één week na de operatie verwijderd.
Verband:Wordt na één week verwijderd.
Overige:-

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak