Mortons neuroom
Hier vindt u meer informatie over de behandeling van een Mortons neuroom
Wat is een Mortons neuroom?
Een Mortons neuroom (ook wel Mortons neurinoom of Mortonse neuralgie genoemd) is een goedaardige, lokale verdikking van een gevoelszenuw in de voorvoet. Deze verdikking kan door wrijving ter hoogte van de kopjes van de middenvoetbeentjes ontstaan. Hierdoor ontstaan pijn, tintelingen en/of doofheid in de voorvoet en tenen.
De pijn is meestal branderig of stekend van aard en kan nog wel eens vergeleken worden met elektrische prikkels. Vaak nemen de klachten toe bij het dragen van gesloten schoeisel en tijdens belasten. Een Mortons neuroom kan ook gepaard gaan met andere afwijkingen in de voet zoals bijvoorbeeld een platvoet. De meest voorkomende plaats van deze verdikking van de zenuw is tussen de kopjes van het 3e en 4e middenvoetbeentje, en van het 2e en 3e middenvoetbeentje.
Voet & Enkel
Uw specialisten
W. Beertema
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel
R. Hendrickx
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel, Traumatologie
Meer informatie over de behandeling van een Mortons neuroom
Wat is de oorzaak van Mortons neuroom?
De oorzaak van het ontstaan van een Mortons neuroom is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk raakt de zenuw beknelt tussen de middenvoetsbeentjes en door herhaaldelijke irritatie kan de zenuw verdikt raken en zelfs beschadigd.Een doorgezakte voet kan deze zenuwbeknelling veroorzaken. Tevens kan het dragen van te krappe schoenen kan een oorzaak zijn. Schoenen met hoge hakken of smalle, te nauwe schoenen kunnen de klachten verergeren. Een Mortons neuroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Deze aandoening komt bij volwassenen in elke leeftijdscategorie voor.
Hoe verloopt het eerste consult over uw klacht
Na uw doorverwijzing door de huisarts, volgt een eerste consult met de orthopedisch chirurg. Voor het stellen van de diagnose wordt uw voet onderzocht en er wordt soms een röntgenfoto gemaakt.
De chirurg overlegt met u van welke behandeling u het beste resultaat mag verwachten.
Wat zijn de klachten en symptomen?
De pijnklachten beginnen meestal geleidelijk en treden meestal op bij belasting van de voet. Er zijn vaak ‘opstartproblemen’ waarbij de pijn optreedt bij opstaan na een periode van nachtrust of na lang zitten. Na wat meer lopen kunnen de klachten verminderen, maar meestal wordt de pijn weer erger na langere tijd lopen.
Diagnose en onderzoek
De orthopedisch chirurg kan de goede diagnose stellen na de anamnese (vraaggesprek) en het lichamelijk onderzoek. Het looppatroon en de voet worden onderzocht en er wordt gekeken of er sprake is van standsafwijkingen. Tevens wordt gekeken of de pijn opgewekt kan worden door druk te geven op de voorvoet. Een röntgenfoto kan een Mortons neuroom niet uitsluiten, maar wel oorzaken van pijn door andere aandoeningen.
Behandeling
De meeste mensen hebben na verloop van tijd baat bij een combinatie van niet-operatieve behandeling volgens onderstaand stappenplan.
Conservatieve behandelingen
Steunzolen en aangepast schoeisel
De eerste stap in de behandeling van een Mortons neuroom is meestal het dragen van voldoende breed schoeisel om zo de druk op de voorvoet te verminderen. Hierbij verlichten de klachten al vaak. Ook kan het helpen om een schoen te dragen met een stuggere, stevige buitenzool zodat de druk op de voorvoet meer verdeeld wordt. Als dat niet voldoende helpt dan kan een inlegzool met goede voorvoetsteun uitkomst bieden. Door deze ophoging net vóór de kopjes van de middenvoetsbeentjes wordt de ruimte tussen de kopjes groter gemaakt en de druk op de zenuw verminderd.
Cortison injectie
Als aangepast schoeisel en steunzolen niet voldoende helpen kan een injectie met cortison overwogen worden. Dit ontstekingsremmend middel kan de irritatie van de zenuw verminderen of zelfs geheel wegnemen. Het effect kan maar kortdurend zijn (dagen tot weken) of juist blijvende zenuwschade geven zodat u een doof gevoel van de tenen houdt.
Operatieve behandeling
Wanneer besloten wordt tot het operatief verwijderen van de lokale zenuwverdikking zal u in dagopname worden opgenomen. Dit betekent dat u, zodra de verdoving is uitgewerkt, weer naar huis kunt gaan. Via een kleine snede aan de bovenkant van de voet wordt de zenuw opgezocht en het neuroom weggesneden. Dit betekent dat de zenuw wordt opgeofferd en u een (meestal) blijvend doof gevoel in de twee tenen houd die normaal door de zenuw van gevoel worden voorzien. De huid wordt gehecht en u krijgt voor een paar dagen een drukverband om de voet. Geadviseerd wordt om de voet de eerste dagen veel hoog te houden, maar u mag de voet belasten. Douchen is toegestaan mits de wond niet nat wordt, de eerste 2 weken tot aan volledige wondgenezing wordt baden afgeraden.
Na 10-14 dagen volgt een poliklinische wondcontrole en kunt de voet weer normaal gebruiken. In de eerste weken na de operatie kan er in de voet nog wel wat zwelling en pijn optreden, met name na veel belasten.
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Hoewel de kans bij deze ingreep gering is, bestaan er risico’s op complicaties. De risico’s die deze ingreep met zich meebrengt zijn naast het dove gevoel van de tenen, een wondinfectie, een nabloeding en neurinoomvorming (pijnlijk zenuwuiteinde) of restklachten.
Wachttijden voor de behandeling van een Mortons Neuroom
Wilt u weten hoe snel een Mortons neuroom behandeling gemiddeld ingepland kan worden? Kijkt u dan op deze pagina.