Leefstijladvies bij artrose

Wat kunt u zelf doen bij (pijn)klachten en verminderde beweeglijkheid door artrose?

Leefstijladvies: pak zelf uw klachten bij artrose aan

Als u bij het bewegen van uw heup, knie of andere gewrichten en tijdens het lopen pijn en beperkingen ervaart door artrose, is dat erg vervelend. Met medicatie van uw huisarts en behandelingen van de fysiotherapeut, diëtist, psycholoog of ergotherapeut kunt u werken aan het behoud van de heup- of kniefunctie en uw mobiliteit. Maar wist u dat u ook zélf veel kunt doen om uw klachten te verminderen?

Op deze pagina vindt u praktische tips en informatie over hoe u met relatief eenvoudige aanpassingen in uw leefstijl de invloed van artrose op uw dagelijks leven kunt beperken.

Knieklachten

Uw specialisten

W. Beertema

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel

Dr. W.E. van den Bogert

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses

P. Deckers

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Sport, Kruisbandchirurgie, Knieprotheses, Knierevisies,

Dr. W.L.W. van Hemert

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heupprotheses en revisies, Wervelkolom, Complexe traumatologie, Kinderorthopedie

Prof. dr. I.C. Heyligers

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Revisiechirurgie, 

Dr. E.J.P. Jansen

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Sport, Kruisbandchirurgie, Schouder

Dr. S.K. Samijo

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Schouder, Elleboog, Pols en Hand

R.P. Walbeehm

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Schouder, Elleboog, Pols en Hand

Dr. B. Boonen

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup- en knieprotheses, Knierevisies, Traumatologie

Dr. I.C. Curfs

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Wervelkolom, Sport

Dr. E.H. van Haaren

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Revisiechirurgie, Traumatologie

R. Hendrickx

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel, Traumatologie

Dr. R. Huijbregts

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Traumatologie

M.J.A. van de Linde

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Kinderorthopedie, Heup en knieprotheses, Knierevisies, Complexe Traumatologie

R.P. Walbeehm

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Schouder, Elleboog, Pols en Hand

Tips en leefstijladvies bij artrose in de heup of knie

Versleten heup links (Coxartrose)

Versleten heup links (Coxartrose)

Wat kunt u zelf doen aan artrose van de heup of knie?

Hieronder leest u wat u zelf kunt doen om uw klachten door artrose van de heup of knie te verminderen zonder operatief ingrijpen.

Algemene adviezen

 • Houd uw algehele conditie op peil.
 • Vind een balans tussen in beweging blijven en rust nemen. Als u teveel doet, merkt u het dezelfde avond of de dag erna.
 • Beweeg elke dag. Hardlopen en rennen is niet zo goed, omdat dit meer schokbelastend is voor de heup en de knie. U mag deze activiteiten wel doen, maar liefst zo weinig mogelijk. Fietsen en zwemmen zijn beter voor uw heupgewricht. Met deze manier van bewegen belast u de heup minder met schokken, terwijl u het gewricht er wel mobiel mee houdt en spierkracht ontwikkelt.
 • Vermijd plotselinge/schokkende bewegingen.
 • Pas op met het tillen en dragen van zware voorwerpen.
 • Verander regelmatig van houding. Heeft u een zittend beroep? Probeer dan regelmatig te bewegen.
 • Versterk de spieren. Vraag uw fysiotherapeut voor oefeningen.
 • Vermijd zware, lichamelijke inspanning.
 • Zorg voor een goede nachtrust.
 • Gebruik als het nodig is een loophulpmiddel.
 • Draag stevig schoeisel.
 • Zorg voor goede aanpassingen in uw huis, een ergotherapeut kan u daarin adviseren.

Wees u ervan bewust dat u zelf al veel kunt doen om uw klachten te verminderen of te beperken. De allerbelangrijkste tip is misschien wel om naast uw huishouden en werkzaamheden regelmatig te bewegen. Rust roest!

Fysiotherapie

Bij artrose kunt u baat hebben bij fysiotherapie. Door artrose kunnen uw spierkracht, loopafstand, stabiliteit en spierlenigheid achteruit gaan. Dat kunnen aangrijpingspunten zijn voor de fysiotherapeut om samen met u een oefenprogramma of behandelprogramma op te stellen. Door middel van oefentherapie werkt u aan het versterken en soepel maken van het ‘spierkorset’ van uw lichaam, zodat de heup- en kniegewrichten ontzien worden. Daarnaast kan de fysiotherapeut u persoonlijk advies geven over welke belasting uw lichaam kan verdragen. Goed om te weten, is dat het belangrijk is om ook na het oefenprogramma te blijven  bewegen om de gewonnen spierkracht te behouden. De fysiotherapeut kan u helpen bij het oppakken van een beweegactiviteit of sport.

Pijnstilling

Bij beginnende artrose wordt paracetamol aangeraden als pijnstiller. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om een pijnstiller in combinatie met ontstekingsremmer te nemen. Bij artrose ontstaat er altijd een vorm van irritatie in het gewricht. Met een ontstekingsremmer kunt u deze irritatie onderdrukken en de klachten verminderen.

Glucosaminesulfaat

Glucosamine is de bouwsteen en de belangrijkste grondstof voor kraakbeen en bindweefsel. Het is ook verantwoordelijk voor de productie van gewrichtssmeer. Glucosamine wordt door het lichaam zelf aangemaakt uit glucose en aminozuren. Wanneer er te weinig glucosamine beschikbaar is, verdwijnt de veerkracht in het kraakbeen. Als u ouder wordt, vermindert de hoeveelheid kraakbeen in de gewrichten. Bovendien neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Glucosamine als voedingssupplement kan eenmaal beschadigd kraakbeen niet opnieuw opbouwen, maar heeft wel een pijnverminderend effect. U kunt glucosamine doorgaans drie maanden gebruiken. Is er na deze periode geen effect opgetreden, dan wordt de behandeling gestaakt.

Voeding

Wij adviseren u om steeds gezond te eten. Voedingssupplementen lijken een gering gunstig effect te hebben op klachten als pijn en stijfheid die ontstaan ten gevolge van artrose. Voor een effect op de ziekte zelf bestaat echter vooralsnog geen bewijs.

Afvallen

Overgewicht is een van de risicofactoren om artrose te ontwikkelen. U kunt zich voorstellen, dat het gewricht meer belast wordt wanneer u te zwaar bent. Zoals hierboven genoemd, beïnvloedt deze belasting uw klachten in negatieve zin. Daarom adviseren wij u om af te vallen tot een voor uw lengte gezond gewicht. Dit zal ervoor zorgen dat uw klachten verminderen en u makkelijker kunt bewegen.

Werkzaamheden

Als u voor uw beroep specifieke activiteiten verricht die schade toebrengen aan gewrichten, is het goed om deze voor zover mogelijk aan te passen. Dit biedt u in veel gevallen een uitstekende mogelijkheid om artrose gunstig te beïnvloeden.

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak