Een nieuwe knie

Informatie over het plaatsen van een knieprothese volgens de Signature-techniek.

Wat is een knieprothese, geplaatst met de Signature-techniek?

Heeft u last van artrose in het kniegewricht of een versleten knie? Een knieprothese geplaatst in het Zuyderland Medisch Centrum volgens de Signature-techniek zorgt voor een snelle en nauwkeurige operatie met verminderd risico op bloedverlies, infecties en complicaties. Zo loopt u snel weer gemakkelijk. Deze gewrichtsvervangende ingreep wordt in Nederland elk jaar zo’n 17.000 keer uitgevoerd. Sinds 2009 gebruikt ons ziekenhuis in Sittard en Heerlen de Signature-techniek voor de plaatsing van uw knieprothese, als eerste in Nederland. Deze techniek zorgt voor nog betere resultaten.

Wat is de Signature-techniek?

Voor het beste resultaat dient een prothese zo goed mogelijk in uw lichaam te passen. Uw lichaam en de vorm van uw boven- en onderbeen zijn uniek, net als de manier waarop artrose uw gewricht heeft vervormd. Bij de Signature-techniek plaatsen we de prothese exact op de juiste plaats met behulp van op uw maat gemaakte zaagmallen.

<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class='embed-container'><iframe src='https://www.youtube-nocookie.com/embed/otuE8S56wE4' width='560' height='315' frameborder='0' allowfullscreen='allowfullscreen'></iframe></div>

Uw specialisten

Dr. B. Boonen

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup- en knieprotheses, Knierevisies, Traumatologie

Dr. E.H. van Haaren

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Revisiechirurgie, Traumatologie

P. Deckers

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Sport, Kruisbandchirurgie, Knieprotheses, Knierevisies,

Dr. R. Huijbregts

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Traumatologie

Meer informatie over het plaatsen van uw knieprothese met de Signature-techniek

Wanneer kan een knieprothese nuttig zijn?
Indien u pijnklachten heeft doordat uw kniegewricht versleten is door artrose, kan het plaatsen van een knieprothese volgens de Signature-techniek een oplossing voor u zijn.
Hoe verloopt het eerste consult over de plaatsing van uw knieprothese?
Als u op het spreekuur komt om uw knieklachten te bespreken, onderzoekt de orthopeed uw knie om de precieze oorzaak van uw klachten te achterhalen.[informatie aanleveren]

Indien u na dit onderzoek ervoor kiest om een knieprothese te laten plaatsen, maken we tijdens een nieuwe afspraak een MRI- of CT-scan van uw knie, boven- en onderbeen, heup en enkel. De scan gebruiken we allereerst om uw zogenaamde ‘gewrichtsas’ te bepalen. De gewrichtsas is een rechte lijn door de genoemde gewrichten en geeft aan hoe de prothese geplaatst moet worden om uw been recht te zetten. Dat is belangrijk, omdat uw been enigszins vergroeid kan zijn door de artrose.

Voor de juiste plaatsing van de kunstknie zijn er bovendien mallen nodig van uw boven- en onderbeen. Daarom gebruiken we de scan ook om de juiste maat en vorm van de mallen te berekenen. Op basis van de scan maken we een drie-dimensionaal model van uw kniegewricht.

Nadat uw eigen orthopeed de berekening van de gewrichtsas en het 3D-model van de mallen heeft gecontroleerd en goedgekeurd, worden de mallen geproduceerd. Dit duurt ongeveer vier weken. Laat u daarom zes weken voor de geplande operatiedatum een scan maken.

Hoe bereidt u zich voor op het plaatsen van een knieprothese?

Zodra u gekozen heeft voor het plaatsen van een nieuwe knie, maakt de zorgplanner in overleg met u alle afspraken ter voorbereiding op de operatie. U ontvangt een voorlichtingsklapper met uitgebreide informatie over de gang van zaken vóór, tijdens en na de operatie. Ook wordt u uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst. Neemt u voor verdere informatie en het beantwoorden van uw vragen contact op met uw orthopeed.

Risico’s en complicaties bij het plaatsen van een kunstknie

Zoals bij elke operatie, zijn er ook aan het plaatsen van een knieprothese risico’s en complicaties mogelijk. Hieronder vindt u daarvan een overzicht.

Wondinfectie

De kans dat u een infectie oploopt bij het plaatsen van een kunstknie is heel klein, maar het is wel de meest vervelende complicatie. Een prothese is altijd gevoelig voor infecties en kan direct na de operatie optreden, maar ook nog jaren erna. In de meeste gevallen is een behandeling van de infectie met alleen antibiotica niet voldoende. Dan is een operatie nodig om de infectie te verwijderen.

Nabloeding

Als u meer bloed verliest dan normaal, is er sprake van een nabloeding. Meestal is een heroperatie niet nodig.

Trombose

Een van de mogelijke complicaties bij een knieprothese is trombose. Zoals bij elke grote operatie van het been kan een grote ader in uw onderbeen verstopt raken door een bloedklonter (trombus). Om dit te voorkomen, dient u zes weken lang een antistollingsmiddel te gebruiken, in de vorm van tabletten of injecties.

Zenuw- en bloedvatletsel

Omdat de bloedvaten en zenuwen van het been heel dicht bij het kapsel van de knie lopen, kunnen deze beschadigd raken. Een dergelijk letsel wordt natuurlijk meteen tijdens de operatie hersteld, maar compliceert de verdere revalidatie. In het ergste geval van een zenuwletsel kan een klapvoet ontstaan. Dit is gelukkig erg zeldzaam.

Stijfheid van de knie

Een vaak voorkomende complicatie is stijfheid en pijn. De oorzaak van de stijfheid is niet volledig bekend, maar kan samenhangen met een de stijfheid van de knie, al voor de operatie.

Loslaten van de prothese

Door een reactie tussen de prothese en de botten kan de prothese loslaten. Dit is een natuurlijk proces. Daarom moet uw knieprothese na een aantal jaren worden vervangen. Op dit moment is dit gemiddeld na 15-20 jaar. Afhankelijk van meerdere factoren kan deze periode ook korter of langer worden. Het loslaten van de prothese beschouwen we als een complicatie wanneer dit veel vroeger gebeurt.

Wachttijden voor het plaatsen van een knieprothese
Wilt u weten hoe snel de operatie voor het plaatsen van uw knieprothese gemiddeld ingepland kan worden? Kijkt u dan op deze pagina.

Goed om te weten

Indien u na een eerste bespreking van uw klachten en advies van de orthopeed kiest voor het vervangen van uw kniegewricht door een kunstknie, wordt er een MRI- of CT-scan van uw heup, knie en enkel gemaakt. Op basis hiervan worden er mallen gemaakt zodat de knieprothese op de juiste plaats geplaatst kan worden. De productietijd hiervan bedraagt circa 4 weken. De scan wordt ongeveer 6 weken voor uw ingreep gemaakt.

Voorkom vertraging van uw onderzoek en/of operatie

In het ziekenhuis krijgen we steeds meer te maken met bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Deze bacteriën noemen we Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO). Een voorbeeld van een BRMO is de MRSA-bacterie. De bacteriën kunnen een nadelig effect hebben op uw gezondheid of de gezondheid van andere patiënten. Wij doen er in Zuyderland Medisch Centrum alles aan om te voorkomen dat deze bacteriën zich verspreiden binnen ons ziekenhuis.

Met onderstaande vragen kunt u bepalen of u mogelijk een risico heeft op het dragen van een ongevoelige bacterie. Beantwoordt u één of meer van onderstaande vragen met ‘Ja’, geef dit dan door aan uw behandelend arts zodra u een onderzoek of operatie nodig heeft. Zo kunnen we samen tijdig de nodige maatregelen treffen en u en andere patiënten beschermen tegen een mogelijke besmetting met resistente bacteriën.

  1. Bent u in de afgelopen twee maanden opgenomen geweest in een buitenlandse of Nederlandse zorginstelling? (ziekenhuis, verpleeg of verzorgingshuis)
  2. Bent u langer dan twee maanden geleden opgenomen geweest in een buitenlandse of Nederlandse zorginstelling (ziekenhuis, verpleeg of verzorgingshuis) en hebt u nog wondjes, infecties of andere gevolgen van deze opname?
  3. Komt u voor het eerst met een buitenlands adoptiekindje naar ons ziekenhuis voor onderzoek of opname?
  4. Is al bekend dat u drager bent van een BRMO (of MRSA)?
  5. Woont u samen met of verzorgt u een persoon met BRMO?
  6. Werkt u met levende varkens of vleeskalveren?

Indien pas vlak voor aanvang van onderzoek of operatie blijkt dat u mogelijk een resistente bacterie bij u draagt, kan de behandeling uitgesteld worden totdat hierover duidelijkheid bestaat.

De operatie voor het plaatsen van een knieprothese
Voor het plaatsen van uw nieuwe knie wordt u allereerst onder volledige narcose gebracht. Vervolgens worden de Signature-mallen bevestigd op uw boven- en onderbeen, als hulpmiddel voor het bepalen van de juiste plaatsing van de prothese. Uw oude kniegewricht wordt vervangen door de knieprothese, die met schroefjes wordt vastgezet aan de botten van uw boven- en onderbeen. Met de Signature-techniek verloopt de operatie aanzienlijk sneller dan met een reguliere protheseplaatsing. Bovendien hoeft het mergkanaal niet geopend te worden, waardoor u waarschijnlijk minder kans op bloedverlies, infecties en complicaties heeft. Het verdere verloop en de prothese die u krijgt, zijn gelijk aan andere operatietechnieken voor het plaatsen van een kunstknie.

[Verdere informatie aanleveren]

Na de operatie
[informatie aanleveren]

Alles op een rijtje

[Relevante informatie aanleveren voor tabel]

Bewerken
Duur van de operatie: Ca. 45 minuten
Verdoving: Ruggenprik of narcose
Opname in het ziekenhuis: 1-2 dagen of dagbehandeling
Pijnbestrijding achteraf: Paracetamol
Hechtingen: Oplosbaar
Verband: Absorberende pleister
Drains: Geen
Overige: Controle 2 en 6 weken

 

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak