Knieartrose

Hier vindt u meer informatie over knieartrose en de mogelijke behandeling daarvan.

Artrose in de knie en mogelijke behandelingen

Artrose in uw knie kan pijn en beperkingen bij het bewegen en lopen veroorzaken. Uw huisarts, de fysiotherapeut, diëtist, psycholoog of ergotherapeut kunnen u helpen deze klachten te verminderen. Ook is het mogelijk om klachten te verminderen met medicatie van de huisarts. Verwijzen zij u naar ons orthopedisch team door, dan kunnen wij u helpen met leefstijladvies of het plaatsen van een knieprothese. Op deze pagina vindt u meer informatie over wat artrose is en  wat u kunt doen om de klachten ervan te verminderen of te doen verdwijnen.

Wat is artrose?

Artrose van de knie is het verdwijnen van het kraakbeen in het kniegewricht. Dit scharniergewricht bestaat uit het bovenbeen, onderbeen en de knieschijf. Op deze oppervlakten zit kraakbeen. Kraakbeen is glad weefsel dat samen met het gewrichtssmeer – dat in het gewricht wordt aangemaakt – een soepele beweging mogelijk maakt. Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het kraakbeen. Het wordt dunner en minder glad, waardoor bewegen niet meer zo makkelijk gaat. Ook komen bij artrose vaak gewrichtsontstekingen voor.

Knieartrose komt veel voor: ca. 570.000 Nederlanders hebben er last van en jaarlijks zijn er ca 55.000 nieuwe gevallen. Het is een chronische aandoening en defect kraakbeen kan niet meer hersteld worden. De oorzaak is niet precies bekend, maar kan liggen in een te grote belasting (eenmalig of langdurig) bij normaal kraakbeen, of in abnormaal kraakbeen bij een normale belasting. Slechts bij bij weinig mensen wordt artrose door een ongeval of aangeboren afwijking veroorzaakt. Erfelijke factoren en sommige genetische kenmerken lijken ook een rol te spelen. De diagnose artrose wordt gesteld op basis van uw klachtenbeeld. Indien nodig wordt er een röntgenfoto of botscan gemaakt.

Knieartrose

Mogelijke behandelingen

Graag ondersteunen wij u met behandelingen die tot doel hebben om de pijn te verminderen of – als het kan – te doen verdwijnen, óf de beweeglijkheid van de knie zoveel mogelijk te behouden. Allereerst helpen we u met leefstijladvies. Dit is praktische voorlichting over artrose en we leren u hoe u zelf kunt omgaan met artroseklachten. Op deze pagina vindt u tips en leefstijladvies om zelf de invloed van artrose te beperken of te verminderen. In een later stadium is ook behandeling met pijnstillers of een operatieve ingreep mogelijk, waarbij we een knieprothese plaatsen. Wilt u over dit laatste meer weten? Kijk dan hier.

Uw specialisten

Dr. B. Boonen

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup- en knieprotheses, Knierevisies, Traumatologie

R. Hendrickx

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel, Traumatologie

M.J.A. van de Linde

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Kinderorthopedie, Heup en knieprotheses, Knierevisies, Complexe Traumatologie

Prof. dr. I.C. Heyligers

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Revisiechirurgie, 

Dr. W.E. van den Bogert

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses

P. Deckers

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Sport, Kruisbandchirurgie, Knieprotheses, Knierevisies,

Dr. E.H. van Haaren

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Revisiechirurgie, Traumatologie

Dr. R. Huijbregts

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Traumatologie

P.B.J. Tilman

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Wervelkolom, Heup en knieprotheses, Traumatologie

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak