Hielspoor
Hier vindt u meer informatie over de behandeling van een hielspoor
Wat is een hielspoor of faciitis plantaris?
Hielspoor of fasciitis plantaris is een veel voorkomende pijn onder de hiel van de voet. Het is vaak een hardnekkige pijn waar mensen lang (gemiddeld een jaar) last van kunnen hebben. We kunnen het hielspoor niet opereren, maar vaak is de pijn wel te verhelpen met een combinatie van behandelingen. Hierbij gaat het dan voornamelijk om rekoefeningen en hulpmiddelen zoals een bepaald type schoeisel, steunzolen en een nachtspalk. Ook kan soms een periode met gips aangewezen zijn.
Onder de voet loopt een peesplaat (de fascia plantaris), die de voetboog ondersteunt en schokken opvangt tijdens belasten. Door overbelasting kan een irritatie ontstaan op de plek waar de peesplaat vastzit aan het hielbeen. Er kunnen microscheurtjes ontstaan die pijn kunnen veroorzaken.
Hielspoor verwijst naar een ‘bothaakje’ aan het hielbeen dat soms op de röntgenfoto is te zien. Het bothaakje kan een normale anatomische variant zijn of kan het gevolg van een langdurige overbelasting zijn en is dus niet per definitie pijnlijk. Het bothaakje is niet de oorzaak van de klachten en daarom heeft de benaming fasciitis plantaris de voorkeur voor deze aandoening.
Voet & Enkel
Uw specialisten
W. Beertema
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel
P.B.J. Tilman
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Wervelkolom, Heup en knieprotheses, Traumatologie
R. Hendrickx
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel, Traumatologie
Dr. W.E. van den Bogert
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses
Meer informatie over de behandeling van een hielspoor
Wat is de oorzaak van fasciitis plantaris?
Meestal is fasciitis plantaris het gevolg van overbelasting van de peesplaat. Overbelasting kan op verschillende manieren ontstaan;
- door overgewicht
- bij sporters die veel lopen of springen, zoals volleyballers of hardlopers
- door korte kuitspieren
- bij een afwijkende stand van de voeten, bijvoorbeeld platvoeten of holvoeten
Soms is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van deze aandoening.
Hoe verloopt het eerste consult over uw hielspoor
Na uw doorverwijzing door de huisarts, volgt een eerste consult met de orthopedisch chirurg. Voor het stellen van de diagnose hielspoor wordt uw voet onderzocht en er wordt soms een röntgenfoto gemaakt.
De chirurg overlegt met u van welke behandeling u het beste resultaat mag verwachten.
Wat zijn de klachten en symptomen?
De pijnklachten beginnen meestal geleidelijk en treden meestal op bij belasting van de voet. Er zijn vaak ‘opstartproblemen’ waarbij de pijn optreedt bij opstaan na een periode van nachtrust of na lang zitten. Na wat meer lopen kunnen de klachten verminderen, maar meestal wordt de pijn weer erger na langere tijd lopen.
Diagnose en onderzoek
De orthopedisch chirurg kan de goede diagnose stellen na de anamnese (vraaggesprek) en het lichamelijk onderzoek. Het looppatroon en de voet worden onderzocht en de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen wordt gecontroleerd. Iemand met een fasciitis plantaris heeft felle pijn wanneer er druk wordt uitgeoefend op deze plek.
Op een röntgenfoto kan een ‘bothaakje’ worden gezien maar heeft verder vaak niet zoveel toegevoegde waarde
Behandeling
De meeste mensen hebben na verloop van tijd baat bij een combinatie van niet-operatieve behandelingen. Soms is er sprake van een te korte kuitspier en kan een verlenging hiervan uitkomst bieden maar het is altijd aan te bevelen om langdurig en intensief de combinatie van verschillende conservatieve behandelingen toe te passen.
Conservatieve behandelingen
Schoeisel en zooltjes
Afhankelijk van de voetvorm kan er een corrigerende steunzool worden voorgeschreven. Verder helpt het meestal om
een schoen te dragen met een goed dempende zool en/of dit te verwerken in het hielbed van de steunzool. Een gelzooltje of siliconenhakje om in de schoen te leggen kan ook uitkomst bieden.
Oefeningen
Een belangrijk onderdeel van de behandeling van fasciitis plantaris klachten is het rekken van de kuitspieren en de peesplaat onder de voet. Hierbij kan door middel van een dagelijks oefenschema de spanning in de peesplaat verminderd worden. Het kan prettig zijn om dit van een fysiotherapeut aangeleerd te krijgen, echter u moet zelf deze oefeningen meerdere keren per dag uitvoeren. Na enkele maanden kunnen hierdoor de pijnk
lachten verminderen.
Voer de oefeningen 3 keer per dag uit; direct na opstaan uit bed, ’s middags en voor het slapen gaan.
Oefening 1
- Ga zitten en leg uw pijnlijke voet over uw knie
- Houd met uw hand de tenen vast en trek de voet omhoog richting uw scheenbeen totdat de peesplaat goed opgerekt is
- Houd dit vast voor 15 tellen en herhaal dit 10-15 keer met een paar tellen rust tussen elke rekking.
Oefening 2
- Ga voor een muur staan en zet uw handen op schouderhoogte met gestrekte armen tegen de muur. Zet de pijnlijke voet een stap naar achter en strek het been volledig. Beweeg het lichaam naar voren maar zorg dat de hiel de grond blijft raken zodat er spanning komt op de kuitspier.
- Houd deze rek op de kuitspier 15 tellen vast en ontspan dan een paar tellen. Herhaal dit 10-15 keer met een paar tellen rust tussen elke rekking.
Oefening 3
- Ga op de grond zitten en houd uw benen gestrekt voor u.
- Sla een handdoek of sjaal om de bal van de pijnlijke voet en trek met de handdoek de voet omhoog richting uw scheenbeen. Hierbij voelt u de spanning in de kuitspier.
- Houd deze rek op de kuitspier 15 tellen vast en ontspan dan een paar tellen. Herhaal dit 10-15 keer met een paar tellen rust tussen elke rekking.
Oefening 4
- Ga staan met de pijnlijke voet een stap naar achter. Houd de hiel goed aan de grond.
- Zak iets door de knieën en houd het lichaamsgewicht boven het achterste been. Hierbij zet u spanning op de kuitspier van de pijnlijke voet en houd dit 15 tellen aan. Herhaal dit 10-15 keer met een paar tellen rust tussen elke rekking.
Oefening 5
- Ga met de voorvoeten op de onderste trede van de trap staan en houd u vast aan de leuning.
- Leun iets naar voren maar laat de hielen gedoseerd naar beneden zakken. Hierbij voelt u de spanning in de kuitspier.
- Vervolgens gaat u op uw tenen staan en houd dit enkele tellen vast.
- Herhaal dit 10 keer en neem een minuut pauze. Hierna herhaalt u de gehele oefening nog twee keer.
Fysiotherapie en shockwave therapie
De fysiotherapeut kan u begeleiden in het conservatieve behandeltraject en u op de juiste manier de rekoefeningen aanleren. Tevens kan de therapeut u eventueel behandelen met shockwavetherapie (ESWT). Hierbij gebruikt de therapeut een apparaat dat schokgolven geeft ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat waarbij het mogelijk de bloeddoorstroming en de genezing kan bevorderen. Dit kan bijdragen in een vermindering van pijnklachten en een verbetering van de belastbaarheid van de voet.
Medicatie
Pijnstillende medicatie en ontstekingsremmende medicatie kan gebruikt worden voor het verminderen van de pijnklachten en de ontstekingsreactie in de peesplaat. Met name ontstekingsremmende medicatie, zoals ibuprofen en diclofenac, kunnen ook nare bijwerkingen hebben op andere organen. Daarom dient u dit bij voorkeur in overleg met uw huisarts of specialist te gebruiken.
Cortison injectie
Een injectie met cortison in het ontstekingsgebied kan overwogen worden echter is niet bewezen effectief op de lange termijn. Aangezien het ook atrofie (vermindering) van het vetkussen van de hiel en afscheuring van de peesplaat kan veroorzaken, moet het zeer terughoudend gebruikt worden.
Operatieve behandeling
In specifieke gevallen kan het nodig zijn om de lange kuitspier te verlengen middels een operatie. Deze operatie wordt ook wel Gastroc Slide genoemd. Aan deze operatie zijn verschillende risico’s verbonden, zoals een wondinfectie of beschadigingen van bloedvaten, zenuwen en andere weefsels en daarom wordt deze behandeling slechts in uitzonderlijke gevallen uitgevoerd.
Wachttijden voor de behandeling van een hielspoor
Wilt u weten hoe snel een hielspoor behandeling gemiddeld ingepland kan worden? Kijkt u dan op deze pagina.