Heupprothese

Hier vindt u meer informatie over het plaatsen van een heupprothese.

Een nieuwe heup of heupprothese bij artrose

Bij artrose in de heup verdwijnt het kraakbeen in het heupgewricht. Dit kan een grote invloed op uw leven hebben. Bewegen gaat minder gemakkelijk en u kunt pijnklachten hebben. Wij adviseren u graag hoe u met de juiste leefstijl uw klachten kunt verminderen of beperken. Helpt dit niet, dan kan een heupprothese nodig zijn. Op deze pagina leest u daarover meer.

Pijnklachten en bewegingsbeperkingen in de heup maken u minder mobiel en beïnvloeden uw conditie. Zijn uw klachten nog relatief beperkt, dan ondervindt u nog weinig beperking bij het bewegen van uw heup en ervaart u weinig pijn. In dit stadium kunt u zelf heel veel doen om uw artroseklachten te beperken en zelfs te verminderen. Meer informatie vindt u op de pagina Leefstijladvies bij heupartrose. Indien de artrose echter al wat verder gevorderd is, kan een operatieve ingreep nodig zijn. Daarover leest u meer op deze pagina.

Uw specialisten

Dr. B. Boonen

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup- en knieprotheses, Knierevisies, Traumatologie

Prof. dr. I.C. Heyligers

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Revisiechirurgie, 

W. Beertema

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel

M.J.A. van de Linde

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Kinderorthopedie, Heup en knieprotheses, Knierevisies, Complexe Traumatologie

P.B.J. Tilman

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Wervelkolom, Heup en knieprotheses, Traumatologie

Dr. E.H. van Haaren

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Revisiechirurgie, Traumatologie

Dr. W.L.W. van Hemert

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heupprotheses en revisies, Wervelkolom, Complexe traumatologie, Kinderorthopedie

R. Hendrickx

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel, Traumatologie

Dr. W.E. van den Bogert

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses

Meer informatie over het plaatsen van een kunstheup

Wanneer kan een heupprothese nuttig zijn?
Is de artrose in uw heup al wat verder gevorderd? Heeft u ondanks het aanpassen van uw leefstijl en behandelingen bij de huisarts, fysiotherapeut, diëtist, psycholoog of ergotherapeut en medicatie toch veel last van pijn en verminderde beweeglijkheid? Dan kunt u een operatie overwegen, waarbij een heupprothese wordt geplaatst. Overleg met uw orthopedisch chirurg kan duidelijkheid geven u voor deze behandeling in aanmerking komt.

Bij het plaatsen van een totale heupprothese wordt zowel de heupkop als de heupkom vervangen. Een keramisch of metalen kopje en een kunststof kommetje vormen het nieuwe gewricht. De gewrichtsvlakken waar zich de slijtage bevindt, worden verwijderd. De operatie kan uw (pijn)klachten dus aanzienlijk verminderen en ervoor zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken.

Hoe verloopt het eerste consult over uw heupprothese?
Als u wordt doorverwezen door uw huisarts vanwege heupslijtage (coxartrose), onderzoekt de orthopeed uw heup om de precieze oorzaak van uw klachten te achterhalen. Tijdens het bezoek worden meestal röntgenfoto’s gemaakt. Daarna volgt een gesprek over uw klachtenpatroon bij de specialist. De orthopedisch chirurg zal u onderzoeken en de gemaakte foto’s met u bekijken. Tijdens deze afspraak kan vaak ook al een behandeling worden besproken.

Hoewel het al duidelijk kan zijn dat er een operatie gaat volgen, worden ook alternatieve mogelijkheden besproken. Soms is de dokter niet overtuigd van de diagnose en volgt er mogelijk extra onderzoek. Dit wordt dan met u besproken.

De operatie bij het plaatsen van een heupprothese

Een heupprothese gebeurt met een verdoving met een ruggenprik en soms met onder volledige narcose. Voor het plaatsen van de heupprothese maakt de orthopedisch chirurg allereerst een incisie ter hoogte van de heup aan de buitenzijde van het bovenbeen. Om bij de heup te komen, worden spieren losgemaakt, die later weer op hun plek vastgehecht worden. De heupkop wordt afgezaagd. Het slechte kraakbeen en bot wordt verwijderd uit de kom en doorvoor komt een prothese in de plaats. Vervolgens wordt de kop van de heup vervangen (de kom). Hiertoe wordt er een lange steel met daarop een kop geplaatst in het verloop van het bovenbeen. De kop is van metaal of keramiek. De wond wordt met hechtingen gesloten. Deze operatie duurt ongeveer een uur.

 

Na de operatie
Na de operatie voor het plaatsen van een totale heupprothese zult u ongeveer drie maanden moeten revalideren. U kunt erop rekenen, dat u de eerste zes weken beperkt mobiel bent. De eerste weken loopt u met krukken en bouwt u langzaam de spierkracht en loopafstand op. Na zes weken loopt u zonder hulpmiddelen en werkt u verder aan uw herstel. Autorijden kunt u weer na zes weken, mits u geen krukken meer gebruikt. Van maximaal herstel spreken we na twaalf maanden. U heeft dan het punt bereikt dat verder herstel niet meer verwacht wordt. Gemiddeld kunt u na drie maanden uw werk weer volledig hervatten, afhankelijk van het soort werk en na overleg met de bedrijfsarts.
Risico's en complicaties bij het plaatsen van een heupprothese
De vervanging van een heupgewricht is een veel voorkomende en vrijwel altijd succesvolle operatie. Aan iedere ingreep zijn echter risico’s verbonden. Gelukkig zijn de complicaties bij het plaatsen van een gewrichtsvervangende prothese niet veel voorkomend.

Mogelijk voorkomende complicaties zijn:

 • wondinfectie na de operatie
 • (na)bloeding van de wond
 • beenlengteverschil
 • luxatie van de heup (uit de kom schieten)
 • een trombosebeen.

Overgewicht en roken vergroten de kans op complicaties. Als u geopereerd gaat worden, ontvangt u verder informatie over de mogelijke complicaties en de behandelmogelijkheden ervan.

Wachttijden voor het plaatsen van een heupprothese
Wilt u weten hoe snel een operatie voor het plaatsen van een totale heupprothese gemiddeld ingepland kan worden? Kijkt u dan op deze pagina.

Voorkom vertraging van uw onderzoek en/of operatie

In het ziekenhuis krijgen we steeds meer te maken met bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Deze bacteriën noemen we Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO). Een voorbeeld van een BRMO is de MRSA-bacterie. De bacteriën kunnen een nadelig effect hebben op uw gezondheid of de gezondheid van andere patiënten. Wij doen er in Zuyderland Medisch Centrum alles aan om te voorkomen dat deze bacteriën zich verspreiden binnen ons ziekenhuis.

Met onderstaande vragen kunt u bepalen of u mogelijk een risico heeft op het dragen van een ongevoelige bacterie. Beantwoordt u één of meer van onderstaande vragen met ‘Ja’, geef dit dan door aan uw behandelend arts zodra u een onderzoek of operatie nodig heeft. Zo kunnen we samen tijdig de nodige maatregelen treffen en u en andere patiënten beschermen tegen een mogelijke besmetting met resistente bacteriën.

 1. Bent u in de afgelopen twee maanden opgenomen geweest in een buitenlandse of Nederlandse zorginstelling? (ziekenhuis, verpleeg of verzorgingshuis)
 2. Bent u langer dan twee maanden geleden opgenomen geweest in een buitenlandse of Nederlandse zorginstelling (ziekenhuis, verpleeg of verzorgingshuis) en hebt u nog wondjes, infecties of andere gevolgen van deze opname?
 3. Komt u voor het eerst met een buitenlands adoptiekindje naar ons ziekenhuis voor onderzoek of opname?
 4. Is al bekend dat u drager bent van een BRMO (of MRSA)?
 5. Woont u samen met of verzorgt u een persoon met BRMO?
 6. Werkt u met levende varkens of vleeskalveren?

Indien pas vlak voor aanvang van onderzoek of operatie blijkt dat u mogelijk een resistente bacterie bij u draagt, kan de behandeling uitgesteld worden totdat hierover duidelijkheid bestaat.

Alles op een rijtje

Bewerken
Duur van de operatie: 45-60 minuten
Verdoving: Ruggenprik of narcose
Opname in het ziekenhuis: Ca. 2 dagen
Pijnbestrijding achteraf: Medicijnen via infuus en tabletten
Hechtingen: Oplosbaar
Verband: Absorberende pleister
Drains: Geen
Controles: 2 en 6 weken

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak