Heupartrose
Hier vindt u meer informatie over heupartrose en de mogelijke behandeling daarvan.
Heupartrose en mogelijke behandelingen
Artrose in uw heup kan pijn en beperkingen bij het bewegen en lopen veroorzaken. Uw huisarts, de fysiotherapeut, diëtist, psycholoog of ergotherapeut kunnen u helpen deze klachten te verminderen. Ook is het mogelijk om klachten te verminderen met medicatie van de huisarts. Verwijzen zij u naar ons orthopedisch team door, dan helpen wij u graag met leefstijladvies of het plaatsen van een heupprothese. Op deze pagina vindt u meer informatie over wat artrose in de heup is en wat u kunt doen om de klachten ervan te verminderen of te doen verdwijnen.
Wat is artrose?
Artrose van de heup is het verdwijnen van het kraakbeen in het heupgewricht. Dit kogelgewricht bestaat uit de heupkom en de dijbeenkop (zie figuur). Op de dijbeenkop en in de heupkom zit kraakbeen. Kraakbeen is glad weefsel, dat samen met het gewrichtssmeer – dat in het gewricht wordt aangemaakt – een soepele beweging mogelijk maakt. Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het kraakbeen. Het wordt dunner en minder glad, waardoor bewegen niet meer zo makkelijk gaat. Ook komen bij artrose vaak gewrichtsontstekingen voor.
Heupartrose komt veel voor: bijna 400.000 Nederlanders hebben er last van en jaarlijks zijn er ca. 30.000 nieuwe gevallen. Het is een chronische aandoening en defect kraakbeen kan niet meer hersteld worden. De oorzaak is niet precies bekend, maar kan liggen in een te grote belasting (eenmalig of langdurig) bij normaal kraakbeen, of in abnormaal kraakbeen bij een normale belasting. Slechts bij bij weinig mensen wordt artrose door een ongeval of aangeboren afwijking veroorzaakt. Erfelijke factoren en sommige genetische kenmerken lijken ook een rol te spelen. De diagnose artrose wordt gesteld op basis van uw klachtenbeeld. Indien nodig wordt er een röntgenfoto of botscan gemaakt.
Mogelijke behandelingen
Graag ondersteunen wij u met behandelingen die tot doel hebben om de pijn te verminderen of – als het kan – te doen verdwijnen, óf de beweeglijkheid van de heup zoveel mogelijk te behouden. Allereerst helpen we u met leefstijladvies. Dit is praktische voorlichting over artrose en we leren u hoe u zelf kunt omgaan met artroseklachten. Op deze pagina vindt u tips en leefstijladvies om zelf de invloed van artrose te beperken of te verminderen. In een later stadium is ook behandeling met pijnstillers of een operatieve ingreep mogelijk, waarbij we een totale heupprothese plaatsen. Wilt u over dit laatste meer weten? Kijk dan hier.
Heup
Uw specialisten
Dr. E.H. van Haaren
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Revisiechirurgie, Traumatologie
Prof. dr. I.C. Heyligers
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Revisiechirurgie,
R. Hendrickx
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel, Traumatologie
W. Beertema
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel
Dr. W.E. van den Bogert
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses
Dr. B. Boonen
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup- en knieprotheses, Knierevisies, Traumatologie
Dr. W.L.W. van Hemert
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heupprotheses en revisies, Wervelkolom, Complexe traumatologie, Kinderorthopedie
M.J.A. van de Linde
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Kinderorthopedie, Heup en knieprotheses, Knierevisies, Complexe Traumatologie
P.B.J. Tilman
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Wervelkolom, Heup en knieprotheses, Traumatologie