Hallux valgus

Hier vindt u meer informatie over de behandeling van een hallux valgus.

Wat is een hallux valgus?

Heeft u een scheve grote teen? Of een pijnlijke knobbel aan uw grote teen? Dan heeft u waarschijnlijk een hallux valgus. Dit is een scheefstand van de grote teen, die vaak geleidelijk ontstaat. U zult merken dat de grote teen steeds meer naar buiten gaat wijzen. Soms kan dit ertoe leiden, dat de grote teen onder de tweede teen komt te staan.

Door de scheefstand van de grote teen steekt het kopje van het eerste middenvoetsbeentje steeds meer naar buiten uit. Dit wordt dan een opgezette, pijnlijke bult (ook wel ‘knok’ genoemd). Door de scheefstand en de knobbel wordt het dragen van schoenen pijnlijk, met name van smalle, gesloten schoenen. Door plaatselijke druk van de schoen kan er een wond ontstaan ter hoogte van de zwelling. Soms kan dit zelfs leiden tot een gewrichtsontsteking.

De oorzaken van een hallux valgus

Het ontstaan van een hallux valgus kan verschillende oorzaken hebben:

  • familiaire aanleg (ongeveer 60% van de gevallen)
  • het dragen van smalle schoenen
  • platvoet.

Uw specialisten

W. Beertema

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel

P.B.J. Tilman

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Wervelkolom, Heup en knieprotheses, Traumatologie

R. Hendrickx

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel, Traumatologie

Dr. W.E. van den Bogert

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses

Meer informatie over de hallux valgus

Wanneer kan behandeling van een hallux valgus nuttig zijn?
Als u in uw dagelijks leven veel last heeft van de scheefstand van uw grote teen, kan u een behandeling overwegen. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • Conservatieve behandeling: het is in veel gevallen goed mogelijk een hallux valgus te behandelen zonder te opereren. U laat uw schoenen dan oprekken of aanpassen (semi-orthopedische schoen), eventueel in combinatie met een steunzool. Het dragen van ruime schoenen verlicht de ergste pijn. Ook zijn er hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals beschermende kussentjes of teentussenstukjes, die bedoeld zijn om onder meer de druk op het slijmbeursje ter plaatste van de knok te verminderen. De werking van deze hulpmiddelen valt echter vaak tegen.
  • Operatieve behandeling: voor een operatieve behandeling van een hallux valgus wordt gekozen als er sprake is van een ernstige standsafwijking van de grote teen en/of als de conservatieve behandeling onvoldoende resultaat oplevert. Er is meestal echt een standscorrectie van de grote teen nodig. Hiervoor bestaan meerdere technieken, afhankelijk van de vorm van uw voet. Uw orthopedisch chirurg zal dit met u bespreken.
Hoe verloopt het eerste consult over uw hallux valgus?

Na uw doorverwijzing door de huisarts, volgt een eerste consult met de orthopedisch chirurg. Voor het stellen van de diagnose hallux valgus wordt uw grote teen onderzocht en er wordt een röntgenfoto gemaakt. Daarbij valt op dat een bobbel zit bij de grote teen, ook wel knok genoemd, en dat de functie van het gewricht mogelijk is verminderd. Op de röntgenfoto is de scheefstand goed zichtbaar.

Als verwacht wordt dat uw (pijn)klachten niet op te lossen zijn met een aanpassing van uw schoenen, bespreekt de orthopeed de mogelijkheden van een operatie met u. Afhankelijk van de ernst van de scheefstand wordt bepaald welke techniek het beste resultaat geeft: het verwijderen van de knobbel (bunionectomie) of een correctie van de teen (chevron osteotomie, scarf osteotomie.. De chirurg overlegt met u van welke behandeling u het beste resultaat mag verwachten.

De operatie bij een hallux valgus
Bij een hallux valgus operatie (ook chevron osteotomie genoemd) wordt de pijnlijke knok aan de binnenkant van de voet verwijderd. Daarnaast wordt het middenvoetsbeentje van de grote teen doorgezaagd, zodat de teen vervolgens in de juiste stand vastgezet kan worden. Vaak is het ook nodig het gewrichtskapsel te ‘reven’ oftewel strakker te maken. Het gevolg is wel dat de teen stijf kan zijn na de operatie, maar dit zal uiteindelijk meestal langzaam verbeteren. De ingreep duurt ongeveer een half uur.

Mogelijk wordt er in uw geval voor een andere techniek gekozen. De orthopedisch chirurg kan hierover nadere uitleg geven

Na de operatie
Hieronder vindt u meer informatie over het verloop na de operatie van de hallux valgus.

Ontslag uit het ziekenhuis

In overleg met de arts, fysiotherapeut en de afdeling kunt u meestal al op de dag van de operatie naar huis. Dit moment is afhankelijk van het functioneren.

Vervoer naar huis

Voor vervoer naar huis dient u zelf te zorgen. Als u daar problemen bij ondervindt, kunt u de afdelingssecretaresse of de verpleegkundigen vragen dit voor u te regelen. Bij de ingang van het ziekenhuis kunt u een rolstoel krijgen voor het vervoer van de afdeling naar de auto.

Mogelijke risico’s en complicaties bij een hallux valgus correctie
Een hallux valgus operatie is een vrij veel voorkomende operatie met weinig risico’s en er treden zelden complicaties op.Toch dient u rekening te houden met een aantal zaken. Soms kunnen na drie maanden na de operatie buig- en strekproblemen blijven bestaan. Mogelijk heeft zich dan littekenweefsel gevormd in het gewricht. Door middel van een kijkoperatie kan het gewricht dan gereinigd worden, zodat de beweeglijkheid zich kan herstellen.

Complicaties

Wanneer u ongerust bent, of wanneer u een of meerdere van onderstaande symptomen krijgt, neem dan contact met ons op:

  • Nabloeding: wanneer u door het drukverband vers bloed ziet komen.
  • Infectie van de wond.
  • Hoge koorts (enige dagen lichte temperatuurverhoging kan normaal zijn).
  • Continu hevige warmte of roodheid rondom de voet.
  • Stijfheid van de teen.
  • Niet vastgroeien van het bot (zeldzaam).
Wachttijden voor een hallux valgus correctie
Wilt u weten hoe snel een hallux valgus operatie gemiddeld ingepland kan worden? Kijkt u dan op deze pagina.

Alles op een rijtje

Bewerken
Duur van de operatie: 30 min
Verdoving: Ruggenprik
Opname in het ziekenhuis: Dagopname
Pijnbestrijding achteraf: Paracetamol
Hechtingen: Oplosbaar
Verband: 3 Dagen
Overige: Tijdelijke schoen.

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak