Enkelarthrose

Hier vindt u meer informatie over enkelarthrose en de mogelijke behandeling daarvan.

Artrose in de enkel en mogelijke behandelingen

 

 

Artrose in uw enkel kan pijn en beperkingen bij het bewegen en lopen veroorzaken. Uw huisarts, de fysiotherapeut, diëtist, psycholoog of ergotherapeut kunnen u helpen deze klachten te verminderen. Ook is het mogelijk om klachten te verminderen met medicatie van de huisarts. Verwijzen zij u naar ons orthopedisch team door, dan kunnen wij u helpen met leefstijladvies of het plaatsen van een knieprothese. Op deze pagina vindt u meer informatie over wat artrose is en  wat u kunt doen om de klachten ervan te verminderen of te doen verdwijnen.

 

 

Wat is artrose van de enkel?

 

 Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen van het gewricht wordt aangetast. Hierdoor wordt bewegen vaak beperkt en pijnlijk.

 

In 85% van de gevallen is artrose van de enkel het gevolg van een doorgemaakt trauma (eerdere breuk van de enkel, zwikken). 

 

De belangrijkste klacht van mensen met enkelartrose is pijn. Hierdoor worden beperkt in hun dagelijkse (sportieve) activiteiten.

 

 

 

 

 

 

Knieartrose

Mogelijke behandelingen

Bij behandeling van artrose van de enkel kan gekozen worden voor een niet-operatieve (conservatieve) behandeling en een operatieve behandeling.

Wanneer er ruimte is voor niet-operatieve behandeling zal gekeken worden of een aanpassing van schoenen in combinatie met pijnstilling tot voldoende verbetering van klachten leidt.

Als de conservatieve behandeling faalt of als deze behandeling niet aansluit bij uw inzichten kan gekozen worden voor een operatieve behandeling. Bij operatieve behandeling zijn er wederom 2 mogelijkheden. Het vastzetten van de enkel (enkelartrodese) of het plaatsen van een enkelprothese.

Bij een enkelartrodese wordt het resterende kraakbeen in het gewricht verwijderd. De voet wordt in de correcte stand (recht onder uw lichaam) vastgezet met behulp van schroeven. Meestal kan deze ingreep uitgevoerd worden met behulp van een kijkoperatie, zodat de botten sneller vastgroeien en de kans op een infectie kleiner is. In sommige situaties zal gekozen worden voor vastzetten met behulp van een plaat of een pen. Vooraf wordt met u bekeken welke techniek voor u het meest geschikt is.

Enkelprotheses worden in het Zuyderland niet geplaatst. Hier zijn een aantal redenen voor. Ondanks de technische verbeteringen is het nog steeds zo dat binnen 10 jaar 20-30% van de mensen opnieuw dient te worden geopereerd vanwege een mechanisch probleem. Vaak dient dan alsnog de enkel te worden vastgezet, maar dan startende vanuit een lastigere uitgangssituatie. De beweeglijkheid van een enkel neemt niet/nauwelijks toe na het plaatsen van een enkelprothese. Als er sprake is van scheefstand van de enkel, dan stijgt de kans op falen van de prothese op korte termijn. De ideale kandidaat voor een enkelprothese is de wat oudere patiënt met een recht uitgelijnde enkel en voet en betrekkelijk goede functie. Als u aan deze voorwaarden voldoet, zal zeker met u gesproken worden over een enkelprothese en zullen wij u indien gewenst verwijzen naar een centrum waar veel enkelprotheses worden geplaatst.

 

Nabehandeling

 

Doorgaans blijft u 1 nacht opgenomen in het ziekenhuis na uw enkelartrodese. De dag na de operatie wordt een onderbeensgips aangelegd voor 6 weken. U kunt er ook voor kiezen om in dagbehandeling te worden geholpen. Dan komt u poliklinisch terug voor het aanleggen van het gips. De eeste 6 weken na de operatie mag u niet staan op het geopereerde been. Na 6 weken wordt een walker (afneembare loopvoorziening) of een loopgips aangelegd en kunt u toenemend gaan belasten. Na 12 weken is er normaliter voldoende botvorming, zodat u kunt belasten zonder bescherming. Dan begint een periode waarin u in toenemende mate uw “normale” leven weer kunt oppakken (inclusief werken en sporten). Voor de gehele revalidatie dient u een jaar uit te trekken, waarbij de eerste 6 maanden na operatie het meest ingrijpend/beperkend zijn. Soms ervaren mensen moeite met het “afwikkelen” van de voet. Dit is dan veelal te ondersteunen met een aanpassing van de buitenzool van uw eigen schoenen.

 

Op deze pagina vindt u tips en leefstijladvies om zelf de invloed van artrose te beperken of te verminderen.

Uw specialisten

W. Beertema

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel

M.J.A. van de Linde

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Kinderorthopedie, Heup en knieprotheses, Knierevisies, Complexe Traumatologie

R. Hendrickx

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses, Voet en enkel, Traumatologie

P.B.J. Tilman

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Wervelkolom, Heup en knieprotheses, Traumatologie

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak