Elleboogprothese

Hier vindt u meer informatie over het plaatsen van een elleboogprothese.

Waarom een elleboogprothese of kunstelleboog?

Heeft u artrose in de elleboog? Ooit een ongeval gehad? Wilt u weten wat het plaatsen van een elleboogprothese of kunstelleboog inhoudt? Bij artrose verdwijnt langzaam maar zeker het kraakbeen van uw ellebooggewricht. Als uw kraakbeen is aangetast, is het gewrichtsoppervlak ruw in plaats van glad. Dan bewegen de ruwe botoppervlakken tegen elkaar. Dat veroorzaakt pijn en stijfheid en laat uw elleboog kraken als u beweegt.

Soms zijn pijnklachten aan het ellebooggewricht zo ernstig, dat pijnstillers niet meer voldoende werken. Uw behandelend orthopedisch chirurg kan dan besluiten om het beschadigde gewricht te vervangen door een kunstgewricht: een elleboogprothese.

Het doel van het plaatsen van een elleboogprothese is:

  • het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven;
  • het herstellen van het functieverlies van de elleboog.

 

Uw specialisten

Dr. S.K. Samijo

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Schouder, Elleboog, Pols en Hand

R.P. Walbeehm

Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Schouder, Elleboog, Pols en Hand

Meer informatie over het plaatsen van een elleboogprothese

Wanneer kan een elleboogprothese nuttig zijn?
Een gewrichtsvervangende operatie aan de elleboog werd vroeger vaak gedaan bij slijtage door reumatoïde artritis. Tegenwoordig komt dit veel minder vaak voor door het gebruik van medicatie. De patiënten met een versleten elleboog die wij nu zien, hebben hier last van vanwege andere redenen. Bijvoorbeeld doordat het kraakbeen in aanleg zwakker is, of doordat de elleboog in het verleden beschadigd is geraakt door een botbreuk. Een operatie kan nodig zijn als fysiotherapie en pijnstilling niet helpen om de pijn te verminderen en uw klachten u belemmeren in uw dagelijks leven.
Hoe verloopt het eerste consult over een elleboogprothese?
Wanneer u op het spreekuur komt om uw elleboogklachten te bespreken, bespreekt u met de orthopeed uw klachtenpatroon en vult u op een tablet een vragenlijst in. Vervolgens onderzoekt de specialist uw elleboog om de precieze oorzaak van uw klachten te achterhalen.

 

Tijdens het bezoek worden meestal röntgenfoto’s gemaakt, tenzij deze al eerder zijn gemaakt door de huisarts. Samen met u worden de foto’s bekeken en u krijgt uitleg over wat de foto’s tonen. Vaak kunt u dan ook al een mogelijke behandeling met de specialist bespreken.

Hoewel het al duidelijk voor u kan zijn dat er een operatie gaat volgen, bespreken we ook graag de alternatieve mogelijkheden met u. Soms is de dokter niet overtuigd van de diagnose en volgt er mogelijk extra onderzoek. Dit wordt dan met u besproken.

De operatie bij een elleboogprothese

Voor het plaatsen van een elleboogprothese wordt uw arm verdoofd met een zenuwblokkade in de arm. Meestal gaat u ook onder narcose. De orthopedisch chirurg maakt een incisie aan de achterkant van uw elleboog. Vervolgens vervangt hij uw beschadigde gewricht door een kunstgewricht. Daarna hecht de chirurg de wond dicht. Na de operatie krijgt u een stevig drukverband of gips om zwelling van uw onderarm te voorkomen. De operatie duurt ongeveer 2 uur.

Na de operatie

Hieronder vindt u meer informatie over het verloop na de operatie.

Ontslag uit het ziekenhuis

In overleg met de arts, fysiotherapeut en de afdeling kunt u meestal binnen twee dagen na de operatie naar huis. Dit moment is afhankelijk van het algeheel functioneren. Van de arts krijgt u leefregels mee en een recept voor pijnstilling.

Vervoer naar huis

Voor vervoer naar huis dient u zelf te zorgen. Als u daar problemen bij ondervindt, kunt u de afdelingssecretaresse of de verpleegkundigen vragen dit voor u te regelen. Bij de ingang van het ziekenhuis kunt u een rolstoel krijgen voor het vervoer van de afdeling naar de auto. Bent u aangewezen op het openbaar vervoer, dan kunt u bij uw ontslag aan uw arts een machtiging vragen voor taxivervoer. Informeer bij uw verzekering naar een eventuele eigen bijdrage en/of het voorschieten van de vervoerskosten.

Revalidatie

Op aanwijzing van de arts en de fysiotherapeut start u met revalidatie. Op de eerste dag na de operatie begint u onder begeleiding van de fysiotherapeut al met enige oefeningen. Fysiotherapie thuis wordt meestal pas begonnen na de eerste polikliniek controle.

 

Risico’s en complicaties bij een elleboogprothese

Aan iedere ingreep zijn risico’s verbonden. Gelukkig zijn de complicaties bij het plaatsen van een elleboogprothese niet veel voorkomend. Mogelijk voorkomende complicaties zijn:

  • Nabloeding in de elleboog.
  • De wond blijft soms lang gevoelig na het plaatsen van de elleboogprothese.
  • Infectie van de elleboog.
  • De elleboogprothese “laat los”.
  • Schade door de operatie aan structuren rond de schouder, zoals zenuwen of bloedvaten. Dit is zeldzaam.

Overgewicht en roken vergroten de kans op complicaties.

Wachttijden voor een elleboogprothese
Wilt u weten hoe snel een operatie gemiddeld ingepland kan worden? Kijkt u dan op deze pagina.

 

Alles op een rijtje

Bewerken
Duur van de operatie: 2 uur
Verdoving: Lokale verdoving of narcose
Opname in het ziekenhuis: 1-2 Dagen
Pijnbestrijding achteraf: Paracetamol en oxycodon
Hechtingen: Oplosbaar
Verband: Wordt na één week verwijderd
Overige: Controle vindt plaats in het ziekenhuis

Neem contact op voor meer informatie of een afspraak