Chronische aspecifieke lage rugklachten
Hier vindt u meer informatie over lage rugklachten.
Wat zijn chronische aspecifieke lage rugklachten?
Pijnklachten in de lage rug, oftewel lage rugpijn, is pijn onderin de rug. Aspecifieke lage rugklachten worden gekenmerkt door pijn – of andere als ongewenst ervaren sensaties – laag in de rug, al dan niet met uitstraling naar één of beide benen. We noemen deze klachten aspecifiek, omdat er geen lichamelijke afwijking gevonden kan worden, die deze rugklachten verklaart. Bij specifieke lage rugklachten is die lichamelijke oorzaak wel vast te stellen.
Bij het stellen van de diagnose gebruiken we het zogenoemde ‘multifactoriële model’. Hierbij delen we de klachten veelal in naar de duur van de periode dat u er last van heeft:
- acuut (korter dan 6 weken),
- subacuut (6 tot 12 weken) en
- chronisch (langer dan 12 weken).
Naar schatting krijgen elk jaar tussen de 5 tot 25 personen op 100 voor het eerst te maken met aspecifieke lage rugpijn.
Aspecifieke lage rugklachten doen zich voor in het lumbale deel van de rug, ook wel lendenen genoemd. Dit is het gebied tussen de ribben en het darmbeen, achter en opzij van het lichaam. Een aantal aandoeningen van de lumbale wervelkolom wordt samen aangeduid als wervelkolomgerelateerde pijn van de lumbale wervelkolom. Dit zijn:
- Facetpijn: pijn vanuit de facetgewrichtjes, die samen met de tussenwervelschijven de verbinding tussen de ruggenwervels vormen.
- Pijn in het sacro-iliacale gewricht: pijn die uitgaat van de verbinding tussen het heiligbeen (os sacrum) en het darmbeen (os illium).
- Coccygodynie: pijn aan het staartbeen.
- Discuspijn: pijn door beschadiging of slijtage van de tussenwervelschijf.
- Failed Back Surgery Syndroom: nieuwe of blijvende pijnklachten na een rugoperatie.
Wervelkolom
Uw specialisten
Dr. I.C. Curfs
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Wervelkolom, Sport
P.B.J. Tilman
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Wervelkolom, Heup en knieprotheses, Traumatologie
Dr. W.E. van den Bogert
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heup en knieprotheses
Dr. W.L.W. van Hemert
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Heupprotheses en revisies, Wervelkolom, Complexe traumatologie, Kinderorthopedie
M.J.A. van de Linde
Orthopedisch chirurg
Algemene orthopedie, Kinderorthopedie, Heup en knieprotheses, Knierevisies, Complexe Traumatologie
Meer informatie over lage rugklachten
Wat zijn de oorzaken van lage rugklachten?
- overgewicht
- veel stress
- zwaar lichamelijk werk
- lang autorijden
- veel tillen
- de rug veel draaien en buigen
Is een röntgenfoto, CT- of MRI-scan nodig bij pijn onderin de rug?
- Een röntgenfoto of scan levert geen bruikbare informatie op. Bij veel mensen is er wel iets afwijkends te zien op een foto of scan van de rug. Ook bij mensen die nooit pijn in de rug hebben. Afwijkingen op een foto of scan hebben bijna nooit iets te maken met de pijn in de onderrug.
- De aanpak van pijn in de onderrug hangt niet af van of er wel of niet iets te zien is op een foto of scan. De aanpak is altijd: in beweging blijven.
- Een foto of scan heeft geen invloed op hoe snel uw klachten over gaan.
- Soms krijgen mensen door een foto of scan onnodige behandelingen.
- Een röntgenfoto of scan van de onderrug heeft ook als nadeel dat de straling schadelijk kan zijn voor de geslachtsorganen.
Tips voor bewegen met pijn onderin de rug
- Draag het liefst platte schoenen.
- Blijf in beweging. Dat is belangrijk, ook al heeft u veel pijn en last van uw rug. Bewegen is niet schadelijk, maar juist belangrijk voor uw herstel. Ga dus gewoon door met uw dagelijkse activiteiten, zoals het huishouden, uw werk en hobby’s. Zo zorgt u ervoor dat u de kans op chronische klachten verkleint.
- Voorkom dat u lang in dezelfde houding zit. Ga bijvoorbeeld na een kwartier zitten even staan, een eindje wandelen of oefeningen doen.
- Fysiotherapie heeft geen zin als u nog maar kort rugpijn heeft, u herstelt er helaas niet sneller door.
- Overdag in bed gaan liggen is niet goed voor de klachten. Is liggen toch de minst pijnlijke houding? Dan kunt u de eerste dagen een paar uur per dag gaan liggen. Na een paar dagen pakt u uw dagelijks activiteiten weer op. Door bedrust verzwakken uw spieren en dat vertraagt het herstel.
- Kunt u door de pijn ’s nachts geen goede houding vinden? Probeer dan op uw rug te liggen met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen.
- Om uit bed te komen gaat u eerst op uw zij liggen. Steek dan uw benen over de rand van het bed en druk uzelf met beide armen zijwaarts omhoog. Om te gaan liggen, maakt u dezelfde bewegingen in omgekeerde richting.
- Neem een rechte stoel om te zitten, liefst met armleuningen, zodat u daarop kunt steunen bij het opstaan. Ga zitten met rechte rug en ingetrokken buik. Zet bij het opstaan uw handen op de leuningen en schuif naar het puntje van uw stoel. Zet één voet vlak onder de stoel en de andere voet wat naar voren. Probeer met gestrekte rug op te staan.
- Gebruik een draaistoel als u achter een bureau zit, zodat u met stoel en al kunt omdraaien als u iets achter u wilt pakken of wanneer u wilt opstaan.
- Als u iets moet optillen, buig dan door uw knieën en til met rechte rug. Houd het voorwerp dat u optilt dicht bij uw lichaam (niet met vooruitgestrekte armen tillen).
- Til niet teveel tegelijk. Draag geen zware dingen over grote afstanden, maar maak tussenstops.
- Voorkom om in één beweging uw rug tegelijk te draaien en te buigen.
- Als u zit en iets wilt oprapen dat naast of achter u ligt, sta dan eerst op, draai om en buig door uw knieën.
- Als u uit de auto stapt, zorg dan dat u tegelijkertijd uw lichaam en benen een kwartslag draait. Zet uw voeten op de grond en zoek met uw handen steun voordat u gaat staan.
Stress kan rugklachten verergeren. Probeer de stress te verminderen, bijvoorbeeld door uw tijd anders in te delen of uw problemen op te lossen. Hebben uw klachten te maken met uw werk? Bespreek dit dan met uw werkgever of de bedrijfsarts. Misschien zijn er aanpassingen mogelijk, bijvoorbeeld door:
- de hoogte van uw stoel, tafel of computer te veranderen,
- hulpmiddelen te gebruiken,
- de taken anders te verdelen.
Oefenen en bewegen met lage rugpijn
Rekoefeningen
- Knieën optrekken
Ga op uw rug liggen met gebogen knieën en uw voeten plat op de grond. Trek met uw handen een knie langzaam naar uw borst. Houd deze houding dertig tellen vast. Laat het been daarna langzaam zakken. Pak dan de andere knie en herhaal de oefening. - Onderrug draaien
Ga op uw rug liggen met gebogen knieën en uw voeten plat op de grond. Beweeg vanuit deze houding beide knieën langzaam naar links en daarna naar rechts. Houd beide schouders op de grond. Herhaal de oefening. - Bekken kantelen
Maak uw rug zo hol mogelijk door uw billen naar achteren en uw buik naar voren te steken. Trek daarna geleidelijk uw onderrug weer recht door de onderbuik in te trekken en de billen tegen elkaar te knijpen. U kunt deze oefening liggend, zittend, staand of op handen en knieën uitvoeren. U kunt deze oefening met de ademhaling combineren: inademen met holle rug, en uitademen met rechte rug.
Spieren versterken
- Buikspieren
Ga op uw rug liggen, met gebogen knieën en uw voeten plat op de grond. Raak met uw vingers uw knieën aan en houd deze houding zo lang mogelijk vol. Ontspan daarna een minuut en herhaal de oefening. - Rugspieren
Ga op uw buik liggen met gestrekte armen en benen. Til vervolgens uw armen en benen op en houd dit zo lang mogelijk vol. Ontspan daarna een minuut en herhaal de oefening.
Veel bewegen en algemene conditie verbeteren
- Zorg dat u veel in beweging bent. Sporten zoals zwemmen, fietsen en joggen kunnen helpen uw lichaam sterker en soepeler te maken en uw uithoudingsvermogen te verbeteren.
- Ook bij hevige pijn zijn zwemmen en lopen aan te raden.
Afkoeling voorkomen
Sommige mensen met rugklachten geven aan dat het prettig is om de onderrug warm te houden. Ook vertellen mensen met rugklachten dat snel afkoelen van de rug na sport of na zwaar werk de rug stijver of pijnlijker kan maken. De afkoeling kan komen door natte sport- of werkkleding die tegen de rug plakt. Afkoeling kunt u voorkomen door na sport of zwaar werk snel droge kleding aan te doen.
Medicijnen bij pijn onderin de rug
Paracetamol heeft minder bijwerkingen dan ibuprofen en andere NSAID’s. NSAID staat voor Non-Steroid Anti Inflammatory Drug. Dit zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken vanwege mogelijke risico’s en bijwerkingen bij NSAID’s.
Gebruik geen spierverslappers (benzodiazepinen, zoals temazepam, diazepam ). Ze helpen niet bij pijn in de onderrug, maar hebben wel bijwerkingen
Wanneer contact met een specialist bij pijn onderin de rug?
- de pijn constant heel heftig is, in welke houding u ook zit of ligt
- u ook duizelig bent, transpireert en het gevoel heeft dat u flauw kunt vallen
- u minder kracht heeft in uw been (op niet meer op uw tenen of hak kunt staan)
- er een doof gevoel ontstaat in uw liezen en rond de anus
- u niet meer kunt plassen
- u de plas of ontlasting niet meer kunt ophouden
- u in het verleden kanker heeft gehad
- de klachten zijn ontstaan na een val
- u recent geopereerd bent aan, of een injectie heeft gehad in de rug
- u hevige pijn in één been hebt (u kunt dan een hernia hebben).
Als u een van deze klachten heeft, heeft u mogelijk geen gewone lage rugpijn.
Hoe gaat het verder met pijn in de onderrug?
Merkt u geen enkele verbetering binnen 4 weken? Ga dan 4 weken na het begin van de klachten naar uw huisarts. Uw huisarts maakt een stappenplan met u voor herstel. Hierin staat ook wanneer u uw activiteiten geleidelijk aan weer kunt oppakken. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan u zo nodig begeleiden. Met de bedrijfsarts kunt u oplossingen voor op uw werk bespreken.
De kans dat u het nog een keer in de rug krijgt, is groot. Meer dan de helft van de mensen krijgt er binnen een jaar weer last van. Ook dan gaan de klachten vaak vanzelf weer over als u goed in beweging blijft. Mochten de klachten desondanks blijven maakt in overleg met uw huisarts een afspraak bij het wervelkolomcentrum.